Bebe rastu od ljubavi

Da, dobro ste pročitali. Odgovorno tvrdim da najviše rastu od ljubavi.

Kao mladi roditelji prvog deteta iskusili smo da naša okolina momentalno dobija sindrom „draga Saveta“ i nepozvana rešava da se uključi u vaspitanje našeg deteta. U moru instant saveta po internetu, od rođaka, rodbine, prijatelja ima ih naravno i dobrih i loših. Nasluša se čovek svega, na nešto se zgrozi, na nešto nasmeje, neki put značajno klimne glavom…od čuvenog „Ne navikavaj ga na ruke“ preko „Pusti ga nek plače, nek razvija pluća“ sve do „nemoj to tako, razmazićeš je“. Sigurna sa da imate da dodate još koju „mudrost“.

Rešila sam da se vodim instinktom. Da je uzmem u naručje svaki put kada zaplače. Da je utešim i pružim joj bliskost i toplotu zagrljaja.

„Ali navićiće se na ruke!“

Neka se navikne – navićiće se na ljubav!

Mala, krhka bića kakva jesu, bebama najviše treba bliskosti i nežnosti, treba im osećaj sigurnosti a to se najbolje postiže upravo tako – nošenjem i maženjem, tepanjem i pričanjem. Setite se da su oni devet meseci živeli u toplini materice, ušuškani i zaštićeni. Pružite im to osećanje i kasnije i izrašće u sjajne mlade ljude, emotivno stabilne, samostalne i sigurne u sebe.

Gledam je kako se menja. Raspoznajem nove potrebe i promene u njenom svakodnevnom ritmu. Srce mi zaigra svaki put kada uhvatim momenat nečega novog – naše pile raste! Postaje svesna svoje okoline sve više, i ta čarolija ne prestaje!

Ipak, nešto se ne menja – potreba za maženjem, zagrljajima i nežnostima.

Želim da zna da sam tu, uvek, da ne mora da se iskida od plača da bih je uzela u naručje. Želim da zna da je sasvim u redu tražiti bliskost, eto, samo zbog toga što je to lepo. Želim da zna da je volimo i da pored nas može uvek da se oseća sigurnom.

Naš mali ritual porodičnog cmakanja ujutru i uveče su nam omiljeni trenutci dana. Vreme osmeha i bezbrižnosti. Vreme za bezuslovnu ljubav, čistu, onakvu kakva zaista jeste.

Želim da za dvadeset godina mogu da je zagrlim i da je ona oseti istim ovim intenzitetom.

 

mama i ana

Do sledećeg čitanja,

nosajte se, grlite i gnjavite!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s