Prvi mesec

Prvi mesec je mesec upoznavanja. Spavanja, sisanja i menjanja pelena.

Promišljanja, razmišljanja i ne retko paničenja oko najmanjih sitnica, od pitanja „da li je ova kaka dobre boje“ preko „oo zašto toliko bljucka“ pa do muka „ne spava“ ili pak „samo spava“.

To vam sve posle bude smešno, ali ma koliko vam govorili da se opustite to je nešto kroz šta morate da prođete.

Mi smo sa veknicom imali neverovatnu sreću. Odmah je počela lepo da sisa,nisam imala problema sa dojkama, grčevi su nas zaobišli, spavala je u svom krevetu bez mnogo muke oko uspavljivanja. Jednom rečiju – pesma! Mi odmorni, ona raspoložena, od početka smo punim plućima proživljavali roditeljstvo.

Radovali se prvim nesvesnim osmesima koji su se najčešće javljali u nekom polusnu. Uživali u svakoj njenoj reakciji na nas, zvuk ili svetlo  i oduševljavali se malim savršenim bićem. Kada uspe da se usresredi na naša lica, cvetali bismo od sreće.

Jedanaestog dana otpao je pupčanik, i olakšao nam „muke“ oko obrađivanja, a bogami i kupanja. Tada smo počeli da je kupamo uz pomoć frotirskog kupka a ona je uživala potpoljena u vodi.

Prvi put smo izašli napolje kada je Ana imala 10 dana. Tada sam ja mogla bez mnogo muke da se krećem niz/uz stepenice i da hodam normalno. Prošetali 10ak minuta i vratili se nazad. Bila je to avantura.

~prvi put napolju~

~prvi put napolju~

Od tada svaki dan prošetamo barem malo. A prva duža šetnja, bila je sa njenih 18 dana. Otišli smo kolima do keja i nauživali se kraj reke…To su bili divni oktobarski dani, čini mi se da je sunce i iz nas isijavalo!

~uživancija na keju~

~uživancija na keju~

Naravno, nisu svi podržali našu odluku da tako rano krenemo napolje. Ipak, ja sam osećala da tako treba i mislim da bih poludela da sam sedela u kući 40 dana. I zato kao i u svemu, slušajte sebe i svoju intuiciju – nećete pogrešiti. Gledajući u nazad, opet bih sve isto uradila, jer mislim da joj je sunce i lepo vreme tih dana učinilo mnogo dobrog. Da su vremenske prilike bile lošije, verovatno bih čekala lepše dane, ali kraj oktobra 2013 je bio savršen i šteta je bilo propustiti ih.

Takođe, imali smo goste vrlo rano. Nama drage ljude, prijatelje i porodicu. Želeli smo da podelimo radost sa svima njima, i da budu uključeni u život naše devojčice od samog početka. Dan danas imamo mala okupljanja svake nedelje da najbližim prijateljima. Ona ih sada već prepoznaje i raduje im se. Naravno, preduslov je bio da budu zdravi – ali mislim da niko ko je imalo bočešljiv ili je bio u kontaktu sa nekim bolesnim neće ni pomisliti na to da dolazi u kuću tek rođene bebe ali nije na odmet naglasiti, jer, kao što znamo – ima nas raznih.

~uživancija kod tate~

~ kod tate se spokojno drema ~

Negde pred kraj prvog meseca počela je da se zaokrugljuje. Čini mi se da se samo jedno jutro probudla sa ubuckanim obrazima.

Na merenju u savetovalištu saznali smo da je od rođenja sa 2850g i 47cm stigla do 4050g i 50cm! Malo je reći da smo rasli kao kvasac dok je dr hvalila kako je lepo napredovala i kako super reaguje na sve vežbice i „zadatke“.

Neka vas ne zamaraju i ne zbunjuju razne tabele, razvojne mape, grafikoni i ostale stvari koje pokušavaju vašu bebu da ubace u neki šablon. Svi ti mali ljudi su priča za sebe, individue koje se različito razvijaju i imaju svoj specifičan tempo rasta. Često se tu javi pitanje ima li dovoljno mleka, da li uvoditi dohranu i sl. Zato pažljivo birajte pedijatra i verujte mu, jer je on taj koji će vas najstručnije posavetovati. Mi u našu doktorku imamo bezgranično poverenje i zaista nam je puno pomogla oko nekih nedoumica.

Na kraju, ono što stalno ponavljam, uživajte i pokušajte da se ne opterećujete sitnicama. Upoznajte se sa bebom, igrajte se i pričajte joj od samog starta. Bićete iznenađeni kada sledećeg meseca bude počela da prepoznaje i da reaguje na neke od igara ili reči koje često koristite!

~najslađi zev na svetu~

~najslađi zev na svetu~

Kako ste vi proveli vaš prvi mesec? Šta vam je zadavalo brige a šta zadovoljstvo?

Do sledećeg čitanja!

4 thoughts on “Prvi mesec

  1. Одличан текст…
    Издвајам део „Zato pažljivo birajte pedijatra i verujte mu, jer je on taj koji će vas najstručnije posavetovati. Mi u našu doktorku imamo bezgranično poverenje i zaista nam je puno pomogla oko nekih nedoumica.“ јер заиста мислим да је избор педијатра изузетно важан. Наша докторка је фантастична.
    Само напред са текстовима, свраћаћу често и читати 🙂

  2. Divan tekst! Nadam se da će biti motivacija i drugim mamama da vole, maze, paze, grle i šetaju svoju dečicu, bez obzira na komentare i savete okoline. Divni ste, uživamo dok vas čitamo!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s